HOVEDSIDEN Nyheter Åpningstider og parkering www.visitvestfossen Aktuelle linker Kontakt oss Bildegallerier Opplevelser

 

Velkommen til sesongens tre utstillinger på Vestfossen Kunstlaboratorium

• ÅPENT (istedenfor stengt) • FABRIKKEN – en utstilling om Vestfos Cellulosefabrik • NATURE by Krafted 2. mai - 20. september 2020

Besøk av ordfører i Øvre Eiker, Knut Kvale, her sammen med Morten Viskum (t.h.) og Lars-Andreas T. Kristiansen.

 

Trofast mot tradisjonen åpnet Vestfossen Kunstlaboratorium (VKL) årets utstillingssesong første lørdag i mai, men på grunn av koronasituasjonen måtte åpningen skje som et direktestrømmet event på Facebook. Det var derfor med stor glede vi åpnet dørene for publikum dagen etter, søndag 3.mai, i henhold til myndighetenes retningslinjer for smitteverntiltak.
 
Årets utstillingsprogram reflekterer de omstendighetene som preger både kultursektoren og samfunnet som helhet denne våren. Grunnet restriksjoner iverksatt for å minimere spredningen av koronaviruset, måtte vi se oss nødt til å avlyse deler av vårt planlagte program, og tenke nytt og alternativt.
 
Tiden vi befinner oss i, er preget av uforutsigbarhet og store endringer både for enkeltmennesket og samfunnet som helhet. Vi tilbringer mye tid i vårt nærmiljø og innenfor husets fire vegger. VKLs utstillings- og formidlingsprogram for 2020 er preget av denne situasjonen og tar på ulike måter utgangspunkt i det nære og lokale.
 
I prosjektrommet vises en arkivutstilling med tittelen FABRIKKEN - en utstilling om Vestfos Cellulosefabrik som tar et historisk tilbakeblikk på fabrikkbygningene som i dag huser VKL.
 
Noe av det som gjør dette til et unikt visningssted for kunst, er jo nettopp den vakre bygningen som huser kunstsenteret. Hvert år danner de gamle industrilokalene et særegent bakteppe for kunsten som vises, og bidrar til å gi publikum en mangfoldig sanselig opplevelse.
 
Da kunstsenteret åpnet i 2003 ble det viktig å ta vare på de mange sporene etter industrien som holdt til her, samtidig som bygningen skulle tilpasses et helt nytt formål. For første gang viser vi nå en utstilling dedikert Vestfos Cellulosefabrik og den spennende historien som gjenspeiles i våre røffe lokaler.
 
En annen seksjon av denne tidligere cellulosefabrikken blir i dag brukt som lager for flere kunstsamlinger, og vi har i år fått muligheten til å vise en utvalgt del av kunsten som befinner seg lokalt her i Vestfossen. Årets hovedutstilling har vi valgt å kalle ÅPENT (istedenfor stengt) og tar utgangspunkt i VKLs kunstneriske leder Morten Viskums samling som vi håper vil gi publikum en spennende og variert kunstopplevelse.
 
ÅPENT (istedenfor stengt)
Hovedbygningen
ÅPENT (istedenfor stengt) presenterer hovedsakelig todimensjonale verk av 39 ulike kunstnere, fordelt på hovedbygningens fire etasjer. Samlingen er bygget opp over en periode på mer enn 30 år, fra det første kunstverket ble anskaffet i 1986. Den favner om kunstnerisk variasjon, og kan sees som et vitnesbyrd over en samlers bevegelser på både den nasjonale og internasjonale kunstscenen. Samlingen preges av bredde og mangfold både i motiv, uttrykk og oppbygning. Hva som har avgjort kjøpene, er tilfeldig og preget av skiftende økonomiske forhold, timing, psykologisk tilstand og instinkt, og ethvert kunstverk i samlingen har sin egen historie.
 
FABRIKKEN - en utstilling om Vestfos Cellulosefabrik
Prosjektrommet
Den gamle fabrikkbygningen Vestfossen Kunstlaboratorium befinner seg i, har en lang historie. Vestfos Cellulosefabrik ble etablert i 1886 og på det meste jobbet det 350 arbeidere her. Produksjonen av cellulose og etter hvert ulike typer papir krevde stadig nye tekniske løsninger, ombygginger og utvidelser. Fabrikken fulgte med i tiden og i over 80 år var den selve hjørnesteinsbedriften på industritettstedet.
 
Tilgjengeliggjøring av det historiske arkivet etter Vestfos Cellulosefabrik har gjort det mulig å presentere fabrikkens historie i de opprinnelige lokalene. Etter nedleggelsen av fabrikken i 1970 ble arkivet plassert i den ubebodde Sagfogdgården. På 80-tallet ble det reddet fra det gamle bygget og plassert i kjelleren på Øvre Eiker rådhus.
 
I 2018 ble arkivet på 180 hyllemeter overført fra Eiker Arkiv til Vestfoldarkivet. Med støtte fra Arkivverket og Buskerud fylkeskommune er arkivet nå ordnet, katalogisert og gjort tilgjengelig for publikum. Eiker Arkiv og Vestfoldarkivet har inngått et samarbeid med Vestfossen Kunstlaboratorium om formidling av den viktige historien.
 
På bakgrunn av arkivet planlegges det årlige utstillinger for å få frem viktige sider av den omfattende historikken. I 2020 presenteres en grunnutstilling om fabrikkens historie, produksjon og ansatte.
 
NATURE by Krafted
Utstillingshallen
Krafted er et norsk designstudio forankret i nordisk design. Navnet indikerer et fokus på solide materialer og tradisjonelt håndverk, og selskapet har en stor lidenskap for naturen og bærekraftighet. Gjennom nøye utvalgte materialer har Krafteds produkter en høy kvalitet og lang levetid.
 
Vises i perioden 3. mai - 2. august 2020.
 
Kort oppsummert:
• Titler: ÅPENT (istedenfor stengt)
• FABRIKKEN - en utstilling om Vestfos Cellulosefabrik.
 
• NATURE by Krafted
• Utstillingsåpning: 2. mai, direktestrømmet på Facebook.
• Visningsperiode: 3. mai til 20. september 2020.
•Åpningstider i sesong: tirsdag–søndag kl. 11.00 - 18.00
  >>  Nyhetsarkivet
 >>  Abonner
Tips en bekjent om denne artikkelen
Send til e-post adresse:
Ditt navn:
 
tilbake       Print Utskriftsvennlig versjon

HVA SKJER
 
 
august 2021
ma  ti on to fr

 


LINKER


Lokal nettavis for
Øvre og Nedre EikerVisithokksund.no

Visitmjondalen.no

Postkort fra HJEM

 
Medlemssider:
Brukernavn

Passord


(C) Roy's Pressetjeneste - Hobbelstadjordet 31 - Hokksund - Tlf. 32 75 46 25 / 926 38 682
E-post:
roy@pressetjeneste.no - www.pressetjeneste.no

Powered by i-tools.no